Potrivit art.103 lit.a) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, astfel cum a fost modificat prin art.95 din Legea 343/2006, una din condiţiile pentru care o persoană juridică este microintreprindere este aceea de a realiza venituri, altele decât cele din consultanţă şi management, în proporţie de peste 50% din veniturile totale.

            Totodată, conform pct. 31 din normele metodologice date în aplicarea art.103 lit a) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile şi completarile ulterioare, aprobate prin  Hotararea Guvernului nr.44/2004, conditia prevăzută la acest articol trebuie verificată pentru anul fiscal 2008 pe baza veniturilor realizate de contribuabili în anul fiscal 2007. Pentru anii fiscali următori condiţia va fi verificată pe baza veniturilor realizate în anul fiscal precedent. Încadrarea în categoria veniturilor din consultanţă şi management se efectuează prin analizarea contractelor încheiate.

            De asemenea, având în vedere prevederile art.1071 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile şi completarile ulterioare, dacă, în cursul unui an fiscal, o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 100.000 euro, sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale este de peste 50% inclusiv, aceasta va plăti impozit pe profit. În acest caz se iau în calcul veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal, fără posibilitatea de a mai beneficia pentru perioada următoare de prevederile prezentului titlu. Calculul şi plata impozitului pe profit se efectuează începând cu trimestrul în care s-a depăşit oricare din limitele prevăzute în acest articol, fără a se datora majorări de întârziere. La determinarea impozitului pe profit datorat se scad plăţile reprezentând impozitul pe veniturile microîntreprinderilor efectuate în cursul anului fiscal.