In conformitate cu reglementarile legale in vigoare, prevederile art. 2 alin.
1) din Legea nr. 142/1998 privind acordarea
tichetelor de masa, coroborat cu prevederile art.
32 din Hotararea Guvernului
nr. 5/1999 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr.
142/1998, angajatorii care au organizatr
cantine-restaurant sau bufete pot emite si distribui tichete
de masa pentru angajatii proprii, cu respectarea prevederilor art. 28
din legea mentionata.
De asemenea, nici un act normativ,
in vigoare, nu elimina obligativitatea tiparirii tichetelor de masa, in vederea deducerii la calculul profitului impozabil a cheltuielilor corespunzatoare acestora pentru angajatorii care au organizate cantine-restaurant sau bufete.
Astfel, angajatorii
care au organizat
cantine-restaurant sau
bufete si care se afla sub contract cu o unitate emitenta pentru emiterea de tichete de masa pentru angajatii
proprii, pot rezilia contractul cu unitatea emitenta, neputand renunta insa la emiterea tichetelor de masa, activitate care se va realiza din cheltuieli proprii.
La determinarea profitului impozabil, in ceea ce priveste deductibilitatea cheltuielilor reprezentand tichetele de masa acordate de angajatori este necesar a se detalia anumite aspecte:
In primul rand, potrivit legislatiei fiscale in vigoare in anul 2004 inclusiv, cheltuielile reprezentand tichetele de masa repartizate de catre unitatile emitente si acordate de catre angajatori erau deductibile la calculul profitului impozabil, in limita valorii nominale prevazute de Legea nr. 142/1998, unui numar
maxim de salariati prevazut
in legile anuale ale bugetului de stat.
Incepand cu anul 2005, legea
bugetului de stat nu mai prevede numarul
maxim de salariati, fapt pentru care cheltuielile reprezentand tichetele de masa sunt deductibile
fiscal doar in limita valorii nominale prevazute de lege.