Potrivit art. 1391 alin. (2) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare,  privind Codul fiscal, “Daca elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare a unei operatiuni, alta decat importul de bunuri, se exprima in valuta, cursul de schimb care se aplica este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, din data la data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza.”

Potrivit art. 135 alin. (2),  exigibilitatea taxei in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri intervine la data la care este emisa factura catre persoana care efectueaza achizitia, pentru intreaga contravaloare a livrarii de bunuri, dar nu mai tarziu de a cincisprezecea zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator.

In ce priveste declaratia INTRASTAT, in conformitate cu prevederile Ordinului Institutului National de Statistica nr. 1  din 3 ianuarie 2007, aceasta serveste pentru colectarea datelor statistice referitoare la schimbul de bunuri intre Romania si alte state membre ale Uniunii Europene. Bunurile care intra pe teritoriul Romaniei din alte state membre ale Uniunii Europene se numesc introduceri si bunurile care parasesc teritoriul Romaniei cu destinatia alte state membre ale Uniunii Europene se numesc expedieri.  In declaratia intrastat se va completa rubrica valoarea facturata a bunurilor, conform documentelor de achizitie/vanzare. Daca valoarea bunurilor este exprimata in alta moneda decat RON, pentru declaratia Intrastat aceasta valoare trebuie transformata in RON. Transformarea  are la baza cursul de schimb stabilit de Banca Nationala a Romaniei in momentul expedierii/introducerii bunurilor sau cursul de schimb prin care se fac decontarile.