In ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata

            In conformitate cu prevederile art.128 alin.(5) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, retragerea in natura a mijloacelor fixe complet amortizate cu diminuarea capitalului social al unei societati comerciale reprezinta o operatiune de livrare de bunuri efectuata cu plata.

            Potrivit art.137 alin.(1) lit.b) din Codul fiscal si pct.21 din normele metodologice de aplicare a Titlului VI din Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.44/2004, cu modificarile ulterioare, pentru operatiunile prevazute la art.128 alin.(5) din cod, baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata este constituita din pretul de achizitie sau in lipsa acestuia, pretul de cost determinat la momentul livrarii.

            Daca bunurile sunt mijloace fixe, baza de impozitare este valoarea ramasa la care aceste bunuri sunt inregistrate in contabilitate, calculata in functie de amortizarea contabila.

            Daca mijloacele fixe sunt complet amortizate, baza de impozitare este zero.

            In ceea ce priveste impozitul pe profit

            Problemetica prezentata nu comporta implicatii fiscale din punctul de vedere al impozitului pe profit.

            In ceea ce priveste operatiunile contabile

            Reflectarea in contabilitate a operatiunilor economico-financiare se efectueaza in conformitate cu prevederile Legii contabilitatii nr.82/1991, republicata si ale reglementarilor contabile aplicabile.

            Potrivit acestora, scoaterea din evidenta a imobilizarilor corporale complet amortizate se efectueaza prin articolul contabil:

                        281       =    212,213,214

            Ca urmare, aceasta operatiune nu presupune diminuarea capitalului social.

            Capitalul social poate fi redus in conformitate cu prevederile art.207 alin.(1) din Legea nr.31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.