In cadrul structurii organizatorice a statului roman, autoritatea vamala este o institutie complexa care joaca un rol fundamental atat din punct de vedere al fiscalitatii, indeplinind totodata si functia de  instrument de protectie a economiei nationale cu un efect semnificativ asupra sistemului social si de aparare a natiunii.

Din punct de vedere istoric, cea dintai lege care a organizat intr-un mod unitar vamile romane a fost Legea generala a vamilor, elaborata la 1 iulie 1875.

Atat sistemul vamal cat si organizarea serviciilor vamale au suferit de atunci o serie de modificari, datorate in primul rand schimbarilor sociale survenite in Romania la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX. Astfel, s-a ajuns ca in perioada interbelica, vamile sa fie administrate de Directia Vamilor, ca parte integranta a Ministerului de Finante, conform unei legi organice. Tot in aceeasi perioada a fost emisa o lege privind sistemul vamal si organizarea serviciilor vamale si a fost elaborat Tariful vamal.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, administratia vamala romana a intrat intr-un amplu proces de reorganizare, aceasta cuprinzand infiintarea in 1973 a Directiei Generale a Vamilor si, ulterior, a Directiilor Regionale Vamale.

Din punct de vedere al relatiilor internationale acestea s-au dezvoltat armonios, Romania aderand la Conventia pentru infiintarea unui Consiliu de cooperare vamala, incheiata la Bruxelles la 15 decembrie 1950, prin Decretul Consiliului de Stat nr.980/1968 si ulterior, devenind efectiv membra a Organizatiei Mondiale a Vamilor incepand cu anul 1969.

Incepand cu data de 13 octombrie 2003 Directia Generala a Vamilor a devenit Autoritatea Nationala a Vamilor, in prezent fiind organizata si functionand in conformitate cu prevederile H.G. nr. 165/2005 avand ca principala sarcina punerea in aplicare a politicii comerciale a Romaniei, in deplina intelegere cu angajamentele asumate de tara noastra in procesul de aderare la Uniunea Europeana.

 

In prezent, Autoritatea Nationala a Vamilor functioneaza ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Finantelor Publice – Agentia Nationala de Administrare Fiscala, avand in componenta 10 directii regionale vamale.

In esenta, Autoritatea Nationala a Vamilor asigura aplicarea strategiei si programului de guvernare in domeniul vamal, indeplinind in acest sens atributiile stabilite prin lege. Astfel, pentru realizarea obiectului sau de activitate Autoritatea Nationala a Vamilor exercita in principal, urmatoarele atributii:

-aplica in domeniul vamal masurile specifice rezultate din programele guvernamentale si din legislatia in domeniul vamal; 

-controleaza mijloacele de transport incarcate cu marfuri de import, export sau aflate in tranzit, precum si bagajele insotite sau neinsotite ale calatorilor care trec frontiera de stat a Romaniei si verifica legalitatea si regimul vamal al acestora, potrivit reglementarilor vamale in vigoare;

-retine, in vederea confiscarii, marfurile care fac obiectul unor abateri de la legislatia vamala si pentru care legea prevede o astfel de sanctiune;

-coordoneaza si indruma activitatea directiilor regionale vamale si a birourilor vamale pe linia prevenirii si combaterii traficului ilicit de droguri, arme, explozivi, obiecte din patrimoniul cultural national;

-urmareste, in cooperare cu celelalte organe abilitate ale statului, cazurile de spalare a banilor prin operatiuni vamale;

-aplica masurile cu caracter vamal rezultate din acordurile de liber schimb sau comert liber incheiate intre Romania, pe de o parte, si Uniunea Europeana sau tarile aflate in curs de integrare in Uniunea Europeana etc.

Pentru promovarea intereselor Romaniei, din punct de vedere vamal precum si pentru o mai buna conlucrare cu forurile internationale, Autoritatea Nationala a Vamilor are reprezentanti permanenti la Misiunea Romaniei pe langa Uniunea Europeana sau in cadrul altor organisme internationale, asigurandu-se astfel o legatura operativa pe probleme vamale.

Importanta activitatii autoritatii vamale deriva si din faptul ca, pe langa incheierea negocierilor cu Uniunea Europeana la Cap. 25 „Uniunea Vamala” in luna noiembrie 2002, Autoritatea Nationala a Vamilor a mai fost implicata si in negocierea altor capitole fundamentale pentru procesul de integrare dintre care amintim Cap. 6- Politica in domeniul concurentei, Cap. 7 – Agricultura, Cap. 10 – Impozitarea, Cap. 24 – Justitie si Afaceri Interne, Cap. 29 – Prevederi financiare si bugetare etc.